ORİJİNAL İLAÇ MI JENERİK İLAÇ MI ?
Jenerik ilaçların artması ile günümüzde bu sektörü çevreleyen birçok soru bulunur. Jenerik ilaçlar markalı muadilleriyle gerçekten aynı mı? Orjinali kadar iyi performans gösterir mi? Eğer aynı performansa sahipse neden daha uygun fiyatlı? Bu ilaçlar, orjinalleri ile aynı klinik fayda ve riskleri gösterir. Çoğu insan, jenerik ilaçların genellikle orjinal ilaçlara göre daha uygun fiyatlı satılmasından dolayı endişelenir. Ancak bu ilaçlar, orjinal ilaçlar kadar güvenli ve etkilidir. Bir ilaç şirketi piyasaya yeni bir ilaç sunduğunda, ilacın araştırma, geliştirme, pazarlama ve tanıtımına büyük miktarda harcama yapar. Jenerik ilaçların fiyatlarının daha uygun olmasının nedeni ise, yeni bir ilaç geliştirme ve pazarlama harcamalarının farklı olmasından kaynaklanır.
Jenerik ilaçlar, maliyeti düşürmek ve ilaçları uygun fiyatlarla daha fazla kişiye ulaştırmaya imkân tanır. Jenerik ilaçların eşdeğer olduklarının kanıtlanması gerekir. Bu çalışmaları Amerika'da FDA, Avrupa Birliği'nde EMEA ve Türkiye'de ise, Sağlık Bakanlığı gerçekleştirir. Dolayısıyla, jenerik ilaçların daha düşük kaliteli tesislerde üretildiği veya markalı ilaçlara göre kalitesinin daha düşük olduğu düşüncesinde hiçbir gerçeklik bulunmaz. Tüm ilaç üretim tesisleri için aynı standartları uygulanır ve birçok ilaç şirketi hem orjinal hem de jenerik ilaçlar üretir. Jenerik İlaç Nedir?
Jenerik ilaç, orjinal ilaçla aynı kullanım amacına, etkilere, risklere ve güvenliğe sahip ilaçtır. Daha basit bir ifade ile jenerik ilaçlar, farklı markalar altında satılan ancak orjinal ilaçla aynı aktif maddeleri içeren ilaçlar olarak tanımlanabilir. Jenerik ilaçlar, muadil ilaç olarak da adlandırılır. Jenerik ilaçlar, orijinal markalı ilaçlar kadar hızlı ve etkili çalışır. Farklı renk, tat ve markaya sahip olsa da, aynı tıbbi etkilere sahiptir. Eşdeğer bu ilaçlar, biyolojik ilaçlara oranla daha basit yapıda bulunan kimyasal bir ilacın orjinali dikkate alınarak üretilir. Jenerik ilaç, orjinal ilaç ile aynı etkiye sahip olmalı ve aynı tedavi sonucunu veriyor olmalıdır.
Yeni bir ilaç keşfedildiğinde, onu keşfeden şirket, diğer şirketlerin ilacı üretmesini ve satmasını engellemek için patent başvurusunda bulunur. İlacı geliştiren şirkete ilacı satma konusunda bir patent verilir. Yeni ilaçlar, başkalarının aynı ilacın jeneriklerini satmasını yasaklayan patentlerle korunur. İlaç üretim piyasasında patent koruma süresi, aktif maddenin belirlenmesinden itibaren genellikle 20 yıldır. İlacın geliştirilmesi ve piyasaya sürülmesi gibi şartlar düşünüldüğünde patent koruma süresi ortalama 5-10 yıl arasında olur. bir Verilen patent koruma süresi dolmak üzereyken diğer ilaç üreticileri ilacın jenerik versiyonlarını üretmek ve satmak için başvuruda bulunabilir. Başvuran şirketlerin benzer bir ilacı üretmesine izin verilirse bu üretilen ilaç jenerik ilaç olur. Aynı ilaçlarda marka ve isim farklılığına yol açan faktörün sebebi budur.
İthalat yolu ile Türkiye'ye gelen jenerik ilaçların da onay alabilmesi için orjinal muadilleriyle aynı yüksek standartları karşılaması gerekir. Jenerik yani muadil ilaçlar, günlük hayatta kullanılan orjinal ilaçlara farklı bir alternatif olarak ulaşım kolaylığı sağlar. Birden fazla jenerik ilaç, piyasada rekabet yaratır ve fiyatların düşmesine sebep olur. Bu da, ilaç rekabetini artırarak hastaların ilaçlara erişimini kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Eşdeğer ilaç kullanımının desteklenmesi, Türkiye'nin sektördeki konumu açısından rekabet gücü ve ihracat kapasitesinin arttığını gösterir.
Orjinal İlaç ve Jenerik İlaç Arasındaki Fark Nedir?
Orjinal ilaç ve jenerik ilaçlar arasındaki fark, ilaçların üretildiği koşullardadır. Ayrıca orjinal ve jenerik ilaçların aktif olmayan bileşenleri farklı olabilir. Bu farkı, ilaç etiketindeki bileşen listesine bakarak görebilirsiniz. Jenerik ilaç şirketleri orjinal ilaç şirketleri ile aynı yatırım maliyetlerini karşılamazlar. Bu nedenle jenerik ilaçların fiyatları daha uygun olabilir.
Yasalar, jenerik ilaçların tam olarak orjinal ilaçlara benzemesini yasaklar. Bu farklılıklar genellikle boyut, şekil ve rengi belirlemeye yardımcı olan boyalar, dolgu maddeleri ve koruyucular gibi kullanılan aktif olmayan bileşenlerden kaynaklanır. Bu farklılıklar, ilacın performansını, güvenliğini veya etkinliğini etkilemez. Hastaların doktor reçetesine uymalarının tavsiye edilmesinin nedeni budur. Çünkü doktorunuz vücudunuzda olumsuz reaksiyona neden olabilecek belirli bir ilaçtaki geçmişinizi ve bazı aktif olmayan bileşenleri eşleştirebilir. Doktorunuz reçetenizdeki ilacın ikamesine izin veriyorsa jenerik ilacı kullanabilirsiniz.
Piyasada ilk olmak çok zaman ve para gerektirir. İlaç keşfedilir, araştırılır, test edilir, geliştirilir, üretilir ve pazarlanır. İlaç şirketi, gerçekleştirmesi yıllar alan bir dizi laboratuvar çalışması yaparak ilacın güvenli ve etkili olmasını sağlar. Şirket ilk onayı aldığında ilaca bir marka adı vererek müşterilerine pazarlar.
Yasalar, ilaç üreticilerinin bir ilacın aktif ve inaktif bileşenlerini etiketinde listelemelerini şart koşar. Yasalar ayrıca jenerik ilaçların aynı aktif içerik ve kalitede olmasını talep eder. Aynı aktif bileşen, farklı ülkelerde farklı marka isimlerine sahip olur. Marka farklılıklarını yansıtması amacıyla jenerik ilaçlar, görünüm, renk, tat ve şekil bakımından orjinal ilaçlar ile tam olarak aynı değildir. Bu farklılık, ilacın ismi alanında da bulunur. Sonuç olarak, aynı aktif maddelerle farklı ilaç isimleri alırsınız. Özetle, tıpta daha iyi bir erişim herkes için önemlidir. Jenerik ilaçlar da daha fazla noktaya daha kolay ulaşım sağlayarak iyileşme süreçlerine destek olabilir. Siz de, kaliteli hizmet ve müşteri memnuniyeti için 25 yıllık deneyim, değişen gereksinimlere çözüm sunan profesyonel, dinamik ve güvenilir yaklaşım ile Sina Ecza Deposunu tercih edebilirsiniz.